'>

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Η "Βαβέλ" με τη ματιά του καθηγητή κ. Ηλία Παπαγεωργίου

Ο φιλόλογος, συγγραφέας και ερευνητής  Δρ. Ηλίας Παπαγεωργίου παρουσιάζει το μυθιστόρημα του συμπατριώτη μας συγγραφέα, Γιώργου Γιαντά, «Βαβέλ» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λιβάνη».
Συγκεκριμένα ο ίδιος γράφει:

«Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση στις 506 σελίδες του οποίου ο κεντρικός ήρωας εμπλέκεται στην οικονομική κρίση του 2008, αλλά, προπάντων, μας υποχρεώνει, εντελώς φυσικά και αβίαστα, να προβληματιστούμε πάνω σε πλήθος καθημερινών θεμάτων, όπως η αξία του χρήματος, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι επαγγελματικές φιλοδοξίες, το έγκλημα κ.λπ.
Κέντρο όλων των εξελίξεων, οι οποίες είναι πολλές και απροσδόκητες, είναι μια τράπεζα με τις γνωστές τραπεζικές δραστηριότητες και με υπαλλήλους τους οποίους κυρίως ενδιαφέρει η επαγγελματική άνοδος και τα μπόνους. Οι επαγγελματικοί ανταγωνισμοί συνεπάγονται «συμμαχίες», ψεύδη, απάτες, εγκλήματα.
Η οικονομική φιλοσοφία του τραπεζικού συστήματος στην πρώτη δεκαετία του 2000 μας θυμίζει την οικτρή κατάσταση της οικονομικής κρίσης: χρέη, φτώχεια, αυτοκτονίες… Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν τους πολίτες με απονιά, προσποιητό ενδιαφέρον, ψευδολογία. Πάνω απ’ όλα το κέρδος, το χρήμα, το παντοδύναμο χρήμα. Για χάρη του θυσιάζεται η οικογένεια, η φιλία, η ηθική, οι αξίες ζωής. Επιδίωξη το κέρδος με κάθε μέσο, η πολυτελής ζωή, το σεξ, τα αξιώματα, η ικανοποίηση κάθε εγωιστικής τάσης.
Το μυθιστόρημα τούτο, παρά τους δυσνόητους για πολλούς οικονομικούς όρους, είναι ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο κείμενο, ευκολονόητο, ευπρόσιτο από τον κάθε αναγνώστη. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια εξαιρετική ελληνική γλώσσα με σωστή στίξη και κατάλληλο λεξιλόγιο σε τέτοιο βαθμό που χαίρεσαι να το διαβάζεις.
Η εξέλιξη των γεγονότων είναι απόλυτα φυσιολογική, χωρίς τα μπρος-πίσω της ιστορίας που εκνευρίζουν. Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται υπέρβαση του λογικού, έτσι που ο αναγνώστης βρίσκεται  συνέχεια μπροστά σε ανθρώπους και γεγονότα της καθημερινής πραγματικότητας χωρίς να βασανίζεται ανάμεσα στο φυσικό και υπερφυσικό, το αληθινό και το πλάνο.
Συγχαίρω τον συγγραφέα του νέου μυθιστορήματος και συνιστώ την απόκτηση αυτού του αξιόλογου βιβλίου».

ΠΗΓΗ: "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ" ΟΝLINE ΕΚΔΟΣΗ
 http://nealesvou.gr/o-ilias-papageorgiou-grafi-gia-ti-vavel/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.